In
lucrarile multor specialisti in sport apare expresia “De la un animit nivel, la
succesul unui sportiv antrenamentul contribuie mai putin decat refacerea si
nutritia”.
Nu te-ai intrebat niciodata de ce nu esti la fel de bun ca si
colegul de antrenament care primeste aceiasi stimuli prin aceeasi pregatire
fizica? Da, sigur la rezultate contribuie si conformatia genetica a fiecaruia, dar mai
considerabil e faptul ca el face ceva ce tu nu faci. In multe cazuri
alimentatia se poate imbunatati pentru ameliorarea performantei.
Acum sigur
ca nu pot sa promit nimanui indeplinirea oricarui obiectiv doar cu informatiile ce
urmeaza sa le prezint, nutritia e lucrul dracului. Deseori mari profesionisti o
dau in bara experimentand regimuri
excentrice in dorinta lor de a avea un avantaj asupra adversarilor. Dar
cunostintele astea m-au ajutat mereu am o greutate buna si niciodata nu m-am
ingradit cu restrictii dure.
Intai sa definim substantele principale (macronutrientii) care compun mancarea. Poate multi simt deja tentatia de a scrolla mai jos dar sunt lucruri
importante de stiut, nu doar pentru satisface nevoile alimentare cat si pentru
a discerne intre adevar si vrajeli. Net-ul e plin de vanzatori de suplimente,
revolutionari vegetarieni, bullshitteri si teoreticieni ai conspiratiei. Putina
informare e mereu binevenita.
1 Carbohidrati
Incep cu aceasta clasa pentru ca mai toti
sportivii de rezistenta stiu ce important e sa mananci paste.
Carbohidratii, CHO, contin carbon, hidrogen si oxigen. Se gasesc in alimente
sub forma de zaharuri, amidon si celuloza si in organismul nostru sub forma de
glucoza (sau dextroza, ca inseamna acelasi lucru) in sange si glicogen (glucoza
polizaharida) in muschi si ficat. Un gram CHO are valoarea energetica de 4kcal.
Exista mai
multe tipuri de carbohidrati: monozaharide, dizaharide si polizaharide.
Monozaharide adica o singura molecula CHO, dizaharide 2 molecule CHO, polizaharide
mai multe. Acestia sunt urma sunt numiti carbohidrati complecsi.
Exista 3
monozaharide: glucoza, fructoza, galactoza; 3 dizaharide: zaharoza (zahar de
bucatarie), lactoza, galactoza; si mai multe polizaharide cum ar fi glicogen,
amidon, fibre.
Datorita
faptului ca lumea se confrunta cu boli ca obezitatea si diabetul, unii oameni
desi bine intentionati au impartit in mod eronat carbohidratii in “buni” si
“rai”. Mai corect ar fi potriviti si nepotriviti.
In timp ce pentru un individ sedentar potrivit
ar fi un tip de CHO cu continut nutritiv bogat in fibre si vitamine, un sportiv
poate sa consume un suc indulcit cu zahar dupa antrenament pentru sprijini
resinteza de glicogen. Zaharul rafinat inseamna exclusiv zaharoza adica la baza
are glucoza si fructoza.
Sursele de CHO preferate de sportivi sunt: paste,
orez, cartofi, cereale, paine, gem, miere…
Acum ca poti
stabili ce tip de CHO si de ce cantitate ai nevoie, trebuie sa stii si cand sa
mananci. Majoritatea sportivilor mananca cu 1-4 ore inainte de antrenament.
Regula de baza e ca cu cat mai intensa proba cu atat trebuie sa mananci mai
devreme, pentru a evita discomfortul stomacului care ar putea aparea datorita
fluxului redus de sange.
Consumul de
CHO in timpul antrenamentului e foarte important, chiar si cei mai buni
sportivi nu pot inmagazina mai multa energie decat pentru un antrenament greu
de 2 ore. Pentru mine cate 100 de kcal la 30min dupa pragul de 2 ore sunt
suficiente sa ajung bine acasa si ma
refac bine pentru a doua zi. Asculta-ti organismul si mananca daca simti
nevoia.
Eram odata cu un antrenor care nu a vrut sa
imi mai dea mancare pentru ca “ma stric la burta” evident m-am ramolit pana la
finalul cursei. Pentru cei neinitiati in jargonul ciclist, ramolit inseamna a
fi in stare de hipoglicemie.
Daca cursa
e scurta si intensa si nu permite timp sau conditii pentru masticatie atunci mai
bun e un gel. Daca activitatea dureaza mai mult e de preferat mancarea solida
cum ar fi batoanele care trec mai greu prin stomac si astfel sunt mai satioase.
Dupa sport
iar e nevoie de CHO, in cantitate suficienta pentru a acoperi tot ce s-a
consumat. Carb-loading,
poate ati mai auzit de asta pe la vreun prieten care pune pe fb o poza cu o
farfurie mare cu paste inainte de ziua cursei. Supercompensarea cu CHO e mai
complicata de atat, dar despre asta cu alta ocazie. Oricum excesul de mancare
mai ales in seara dinaintea cursei nu e o idee buna.
2 Proteine
Proteinele,
contin carbon, hidrogen, oxigen si azot. Un gram de proteine are valoarea
energetica de 4kcal. O proteina este alcatuita din mai multi aminoacizi. Exista
20 de aminoacizi pe care organismul ii intrebuinteaza. 9 dintre acestia sunt
numiti esentiali, pentru ca nu se pot forma in organism, deci suntem dependent
de aport exogen.
Proteinele
care contin toti aminoacizii sunt considerate a fi de calitate. Acestea sunt de obicei cele
de origine animala. Pentru mine sursele cele mai convenabile sunt: carne de pui
sau vita, oua, branza telemea, branzica de casa, iaurt, conserve de peste.
Digestia
proteinelor are loc in intestinul subtire prin intermediul unor enzime care
reduc proteinele la unitati din ce in ce mai simple pana la stadiul de
aminoacizi, care sunt mai apoi metabolizati de ficat.
Dintre acesti aminoacizi
aproximativ 70% provin din proteinele din alimentatie, restul de 30% au ca
origine celulele mucoasei descuamate. Prin metabolizarea aminoacizilor endogeni
se asigura o reciclare partiala, partiala deoarece nu toti poti fi reutilizati,
o parte sunt deaminati (si oxidati pentru energie) iar azotul e eliminat prin excretie si transpiratie.
Din acest motiv avem nevoie continua de proteine pentru a acoperi aceasta
pierdere.
In privinta
degradarii si resintezei proteinelor muschilor scheletici, pentru o refacere
post efort buna trebuie prevenit mediul catabolic. Prima masura in acest sens
este ca acel echilibru de proteine sa nu fie doar echivalat ci si usor depasit.
Pentru
sportivii de rezistenta doza obisnuita e de 1.4-1.5gr /kg /zi, din care 40%
imediat dupa antrenament, doza ce poate sa fie marita in cazul antrenamentelor
de inalta rezistenta. Cantitatea respectiva poate fi asigurata usor doar din
mancare dar la fel de eficiente sunt si suplimentele proteice, cu mentiunea ca
textele gen “super anabolic effect”, “maximum muscle recovery” sunt strict
basinarii.
3 Grasimi
Multa vreme
am vazut grasimile ca ceva de evitat, ca sunt nesanatoase, ca o sa ma ingras, rezultatul? Colesterol sub valorile normale si o pofta de mancare continua din
nevoia de a acoperi toate caloriile consumate.
Un gram de
grasimi are valoarea energetica de 9kcal, astfel grasimile sunt cea mai concentrata
sursa de energie.
In compozitia
grasimilor intra tot carbon, hidrogen si oxigen dar in alta organizare. In
organismul nostru grasimile isi au locul in principal in tesutul adipos sub forma de trigliceride, adica o molecula de glicerina + 3 acizi grasi. La fel ca in cazul
aminoacizilor din proteine si o parte din acizii grasi sunt considerati
esentiali.
Este vorba de acizii linoleic si linolenic, deseori inalniti in
grasimile vegetale, din care organismul formeaza acizii omega 3 si omega 6.
Suplimentarea cu omega 6 poate fi favorabila pentru sportivi deoarece printre
alte efecte benefice sanatatii reduce inflamatia si imbunatateste circulatia.
Daca
citesti o eticheta de pe un aliment scrie “n gr grasimi din care n% saturate”.
Saturate, nesaturate, mononesaturate, polinesaturate cuvintele astea desemneaza
diferentele chimice intre acete substante. Saturat adica nu mai poate lega alti
atomi de hidrogen. Nesaturat inseamna ca respectivul acid gras detine una sau
mai multe duble legaturi intre atomii de carbon care nu permit atasarea altor
atomi de hidrogen. Mononesaturat adica exista o singura astfel de legatura,
polinesaturat adica exista mai multe.
Ce e important de stiu e ca grasimile
saturate sunt cele de evitat ( sursele principale sunt: ulei de cocos, unt,
untura de porc si de vaca) Stiu ca au aparut in ultima vreme niste lucrari care
contrazic ceea ce cardiologii sustin de vreo 40 de ani, anume ca grasimile
saturate nu sunt atat de implicate in bolile de inima pe cat se credea dar eu o
sa continui sa cred ca e mai nesanatos sa mananci jumari in loc de somon.
Nu am spus
mare lucru despre suplimentele nutritive, e un subiect complex si merita
articolul sau alta data. Dar ca sa nu las problema complet neadresata o sa
reiterez o vorba veche “Lumea nu se ingramadeste decat in jurul negustorilor de
iluzii”.
Adi.
Tabele cu informatii despre alimentele intalnite in bucataria romaneasca,
Cantitatea macronutrientilor este exprimata in procente.
Cantitatea macronutrientilor este exprimata in procente.
Bibliografie:
Curs nutrite si doping Dr Avramescu Taina
Lucrari practice nutritie umana Dr Ing Segal Rodica
No comments:
Post a Comment