Friday, April 3, 2015

Mic ghid despre suplimentele nutritive

      “O minciuna repetata suficient de des devine adevar” se spune ca Goebbels a spus asta, ministrul de propaganda din Germania nazista. Am impresia ca firmele de suplimente i-au studiat in profunzime strategiile de indoctrinare…
        Ma refer la companiile care pretind cele mai neverosimile rezultate: “19% crestere in performata”, “mareste productia naturala de testosteron”, “ slabeste 10kg pe luna” doar ca sa numesc cateva.
        In majoritatea dintre noi exista tendinta de a o lua pe scurtatura, de a avea un avantaj fata de ceilalti, sau eventual sa nu trebuiasca sa muncim la fel de mult. Dorinta asta poate sa fie atat de mare incat sa puna in umbra ratiunea, fix de asta se apuca unii sa capitalizeze. In realitate nu o putem lua pe ocolite, daca o substanta anume ar da cresteri de performanta ar fi interzisa si considerata dopaj, e asa de simplu.


       Anii de zile in care sportivii de top s-au afisat drept imaginea producatorilor de “sustinatoare de efort” au facut ca oamenii sa uite de ce s-au inventat in primul rand aceste produse. Au fost inventate sa suplimenteze alimentatia, asa cum le spune si numele, adica spre exemplu dupa ce un sportiv cu regim hiperprotidic se satura de mancat carne el poate sa ia un concentrat de proteine ca si desert.
       Deocamdata in Romania exista o piata de  250 mil eur  foarte putin reglementata, adica oricine poate sa scrie orice pe cutii cat timp mentioneaza “acest produs nu este destinat tratamentului vreunei afectiuni bla bla”.
       Am scris cate ceva despre cele mai cunoscute produse, bazat pe experienta proprie, a unor cunoscuti sau pe surse pe care eu le consider a fi credibile.


1. Vitamine si minerale
       In mod normal daca alimentatia e completa un om nu are nevoie de nicio pastila cu vitamine. Dar cati dintre noi mananca fructe si legume in fiecare zi? Sportivii prefera sa adauge  multivitamina/minerala doar ca sa fie siguri. E ok, dar cele mai bune rezultate se obtin daca vitaminele sunt administrate separat de minerale, si mineralele sunt administrate la ore diferite. Asta pentru ca de exeplu calciul si fierul concureaza pentru  absorbtie.
      Feriti-va de produsele cu doze de vitamine muuult peste doza maxima recomandata. Unele contin B-uri cu 14000% peste doza maxima recomandata, care ar trebui sa “pompeze” muschii. Sunt de evitat din cauza efectelor secundare posibile.Se face mereu asocierea intre vitamine si energie, vitaminele contin fix 0 calorii de energie, daca consumi cantitati industriale, nu o sa fii mai vioi.
       Se mai comercializeaza si vitamine ce pretind a fi “naturale” singura diferenta e pretul mult mai mare, niste vitamine obisnuite + alimentatie cat de cat iti asigura doza necesara oricum.
    


2. Proteine
     La fel cum am spus mai sus, pulberile cu izolat de proteine sau proteine cu carbohidrati doar completeaza o nutritie deja bine pusa la punct.
     Recent un prieten mi-a spus ca a avut rezultate foarte bune la sala in acest an cand nu a consumat suplimente dar a mancat “ca porcu’” comparativ cu anul trecut cand cheltuia sume considerabile pe proteine.  Doar dupa ce mananci adecvat e nevoie de un adaos proteic sub forma de pudra.
      Nu exista nicio dovada ca pudrele sunt mai rapid absorbite sau mai eficiente decat mancarea in refacerea musculara. Vanzatorul de suplimente va va recomanda mereu produsul la care el castiga cel mai mult, faceti-va temele si mergeti hotarati pe ce vreti sa cumparati.
      Exista si aminoacizi separati, glutamina si amestecul de leucina, izoleucina si valina (BCAA) s-ar putea incadra in interesul sportivilor de rezistenta.


  
3. Suplimente de slabit
      Astea sunt cele mai cautate cred.
      Dintre cele mai periculoase “arzatoare de grasimi” sunt cele chinezesti de la TV, care in ultima vreme au fost contaminate intamplator cu amefetamine. Sunt zeci de sportivi de performanta care au fost depsitati pozitiv din cauza acestor jeguri.
      Adaug pe lista porcariilor si inlocuitoarele de masa, desi producatorul prezinta oarecare incredere au fost cazuri cand ieburile continute au provocat leziuni hepatice consumatorilor.
      Deci nu la tot ce e vandut prin MLM, teleshopping, bannere dubioase pe internet.
     
     O substanta care functioneaza e cafeina, asa simplu bei cafea si gata. Cafeina merge si chiar a fost interzisa de WADA acum cativa ani. Efectul de marire a ratei metabolice dureaza cateva ore.

Slabeste acum, intreaba-ma cum?
   
     In incheiere va reaminesc ca atunci cand ceva e prea bun ca sa fie adevarat de obicei nu e. 
     Nu platiti sarlatanii, investiti in monitorizarea si mentinerea starii voastre de sanatate!




No comments:

Post a Comment